Svenskt bostadspolitik, byggande mm.

Startat av IvveRivve004, 08 april 2021, 14:37:13 PM

0 Medlemmar och 3 gäster tittar på detta ämne.

IvveRivve004

Känns ändå rätt trist och också ganska otrevligt mot naturen att bygga en stadsdel ute på landet.





Denna tråd har knoppats av från tråden Vega nu och då eftersom den inte hade så mycket med ämnet att göra. Ursprungstråden hittar man här.

Ersa

Så har ju all bebyggelse runtom Gamla stan tillkommit under århundradena. Dvs att man byggt tätortsbebyggelse ute på landet. Östermalm hette ju tidigare Ladugårdslandet, som är ett namn som härstammar från tiden innan man började bebygga den landsbygden i mitten av 1600-talet.

Maven

Citat från: IvveRivve004 skrivet 08 april 2021, 14:37:13 PM
Känns ändå rätt trist och också ganska otrevligt mot naturen att bygga en stadsdel ute på landet.


Vilken stadsdel någonstans har tillkommit där det inte tidigare var "landet"?

Bussmicke

Citat från: IvveRivve004 skrivet 08 april 2021, 14:37:13 PM
Känns ändå rätt trist och också ganska otrevligt mot naturen att bygga en stadsdel ute på landet.

Var skall alla som flyttar in bo då?
På gatan, i grottor?
//Bussmicke.

Aldrig utanför dörren utan en kamera!
Besök min kanal Bussmicke.se på Youtube.

Stolt ägare av: Canon EOS R och R7, 6D Mark II, Canon Powershot G7 X Mark II och Sony RX100M3 och RX100M7.

Citaro C2

Ja det är inte konstigt att det är bostadsbrist...

Ersa

Ta en titt på valfri svensk stad på kartbild.com
Framförallt lagren 1960 och 1975 är intressanta. Men även mellan 1975 och idag har mycket nybyggnad skett. Hela dagens Täby centrum och Arninge var åkermark på landsbygden 1960, och Arninge även 1975.

Fast nån bostadsbrist har det egentligen aldrig varit. Antalet bostäder i hela landet utslaget på befolkningen har alltid varit rätt stabilt. På några få procent av landets yta har det ju givetvis funnits en högst lokal bostadsbrist, men den är ju självförvållat av att folk valt att tränga ihop sig på vissa små ytor.

Citaro C2

Och ändå uppger majoriteten av kommunerna i Sverige att de har bostadsbrist. Unga som inte kommer iväg hemifrån, villapriser som skenar, äldre som sitter kvar i stora villor och radhus etc. Bostadsmarknanden i Sverige är ett skämt. Och ett av problemen är alla egoister som inte vill att det ska byggas mer där de bor. Sen har vi nästa gäng som inte vill att minsta grönyta ska bebyggas, denna grupp verkar växa men förmodligen är det tillfälligt då medelåldern är hög...

https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/bostadsmarknad/bostadsmarknaden/bostadsmarknadsenkaten/


Ersa

Men att villor tas upp av äldre som inte anser sig ha råd att flytta, eller om bostadsrätter är så dyra att ungdomar med heltidsjobb inte har råd att köpa dem, är det ju inte brist på bostäder. De finns, men folk kan inte flytta in i dem. Samtidigt finns det även gott om lediga bostäder utanför de största städerna. Först nu under 2020-talet börjar ödehus försvinna genom renovering och inflyttning, endast fem-sex mil utanför Stockholms innerstad.
Det är fördelningen som är helt åt skogen. Att så många bara måste trängas ihop på små ytor i vissa enstaka storstäder.

virtual1

Man kan inte slå ut antal bostäder över landet på hela befolkningen, det är bostadsbrist där folk finns. Där folk inte finns och lägenheter/villor finns i överskott finns inte jobben och de samhällsbärande funktionerna.

Citaro C2

Hade det inte varit för pandemin hade ödehusen inte rustats upp. Att folk helt plötsligt kan tänka sig att bo 5-6 mil från arbetsplatsen beror på att de kan arbeta hemifrån.

Vilken tur i oturen...

B10M

Man borde införa ekonomiska styrmedel för att främja fortsatt distansarbete även efter pandemin. Så minskar man transportbehovet och behovet av nya bostäder. Kontorshus kan byggas om till bostäder. Win-win för alla aktörer.

Citat från: Citaro C2 skrivet 20 april 2021, 11:02:58 AMOch ett av problemen är alla egoister som inte vill att det ska byggas mer där de bor.
Vem är egoist? Jag tycker att du ska ta in inneboende i din bostad. Annars är du egoist.

Ersa

Husen började renoveras ett par år innan pandemin. Väldigt trevligt att se hus obebodda sedan 80- och 90-talen åter få liv.

Om man hävdar att det är bostadsbrist i Sverige, kan man visst slå ut antalet bostäder i hela Sverige på hela landets befolkning.
Hävdar man däremot att det är bostadsbrist på vissa högst begränsade små ytor av Sverige, då stämmer det. Men det är högst lokalt.

roggek

Citat från: Citaro C2 skrivet 20 april 2021, 14:01:29 PM
Hade det inte varit för pandemin hade ödehusen inte rustats upp. Att folk helt plötsligt kan tänka sig att bo 5-6 mil från arbetsplatsen beror på att de kan arbeta hemifrån.

Vilken tur i oturen...


Fast jobba hemifrån har folk kunnat de senaste 20 åren, men det var de facto covid-19 pandemin, som fick folk att inse att livet kretsar inte runt Stureplan och att Stockholm inte är Europas medelpunkt... ::)

virtual1

Är Stockholm en liten begränsad yta???? Du är medveten om att nästan en fjärdedel av Sveriges befolkning bor i länet? Är det konstigt om det då är bostadsbrist här?

Ersa

Ytan i antal m² och den procentuella delen av det totala landets yte förändras inte mycket av att man samlar väldigt många människor där. Det är enkel matematik. Befolkningsmängd och yta är två helt olika saker.
Bostadsbristen gäller dessutom inte hela länet, utan bara de mellersta delarna. Norrtälje kommun är en hel tredjedel av hela länets yta, och där finns i princip ingen bostadsbrist. Inte mycket sådant heller i Nynäshamns och Värmdö kommuner.

Att en fjärdedel av landets invånare tränger ihop sig på denna begränsade yta, som utgör sisådär nån fjärdedel av Stockholms län leder givetvis till problem. Men det är ett problem skapat av den konstgjorda trängseln man valt att genomföra. Centralisering.