Buss-Snack

Busshistoriska forum => Bussar/bussbilder/ämnen äldre än 30 år => Ämnet startat av: NiclasPeyron skrivet 26 juli 2022, 13:29:22 PM

Titel: Var köpa grön galon/konstläder?
Skrivet av: NiclasPeyron skrivet 26 juli 2022, 13:29:22 PM
Jag tänkte klä om en stol, i grön galon, samma modell som SL hade på sätena i bussar och t-bana. Är det någon som vet vem som tillverkade tyget, eller har en färgkod eller liknande. Det finns grön galon lite här och där på nätet, men jag vill att det skall stämma med originalet.

Hälsningar

Niclas Peyron
Titel: SV: Var köpa grön galon/konstläder?
Skrivet av: S Svensson skrivet 29 juli 2022, 10:54:41 AM
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=galon

https://www.ohlssonstyger.se/sv/artikel/galon-svart
Två länkar att titta på.
Jag är inte helt säker på hur det är med galonen på bussarna i Stockholm. Emellertid minns jag att det fanns i Mölndal ett företag som tillverkade galon och ofta kallades galonfabriken. Detta företag lades ned cirka 1971. Uppköpt av AB Volvo och flyttades till Färgelanda och Bengtsfors för att tillverka inredning till bilar. Men hör efter hos de företag som nämns i länken. Alltså Galon är plastbehandlad bomullsväv. Jag är inte helt säker på att sådant tillverkas i dag. Tänk även på att det kan vara brandfarligt.
Titel: SV: Var köpa grön galon/konstläder?
Skrivet av: Railmaster skrivet 09 augusti 2022, 15:52:56 PM
Ordet galon är en sammanslagning av Gamlestadens Konstläderfabrik och Nylon så fabriken ovan, om någon, tillverkade galon!