Allmänna bussforum > Busstrafik

Busstrafik Valdemarsvik - Västervik

(1/4) > >>

B10M:
Samarbetet mellan Östgötatrafiken och KLT verkar inte fungera så bra, om man får tro den här artikeln.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/gamleby-gymnasiet-utan-busslinje-till-grankommunen
Vad tror ni, hade det funnits bättre bussförbindelser på sträckan om det hade varit ett och samma län? Har det funnits lokal busstrafik på sträckan tidigare?

S Svensson:
För att man skall ha arbetspendling till en skola eller liknande så måste det vara ganska många elever. På frågan om det varit problem tidigare. Ja det tror jag.  Att vara i Gamleby vid kl 8 på morgonen kan säkert vara problem.

Hur agerar länshuvudmän tidigare och andra i nu fallet. Det kan vara stora problem med skolturer.  För gymnasieelever och gymnasier och motsvarande gäller att det är länshuvudmannen som beslutar. Rent allmänt har det fria skolvalet inneburit att politiker hänvisar till en skola. För att pendla till en annan skola får man ta sig dit själv. Om det finns buss får man betala resan dit själv.  I Marks kommun drogs  linjerna 51-54 in. Detta innebar att eleverna fick ta sig till Marks gymnasium själva. Någon kom på att det var dubblering från Svenljunga till Skene varför dubbleringsbussen fick köra till Brättingstorp och ta upp eleverna. Detta på morgonen. På eftermiddagen finns ingen förbindelse dit.
Ett annat liknande som ovan i Gamleby är orten Älvsered. Ett litet regionalt centrum som ganska mycket mist en del service. Här drog Västtrafik in förbindelsen på morgonen till Skene gymnasium. Älvsered ligger i Falkenbergs kommun, men i Västergötland. Det är längre att åka till Varberg eller Falkenberg.
Fria skolval kanske är bra för en del. Men herrar och damer politiker anser inte att man skall ha bussförbindelser till alla gymnasier som  eleverna väljer. Det skall dock påpekas att Strömma (Sätila distrikt,postadress Rävlanda) i Marks kommun har bussförbindelse med Göteborg, i vissa fall bussbyte i Landvetter centrum. Hur det är i Tvååker eller Getinge (Plönninge) vet jag ej. Linje 700 gör uppehåll i Frändefors. Dingle har bussförbindelse och även tåg. Kanske eleverna skulle välja någon av dessa lantbruksgymnasier i stället.
Kanske är det så att det inte går att hålla bussförbindelser överallt.

Bussmicke:
Gick inte KLT:s linje 180 den sträckan förr i tiden?

//Bussmicke
www.bussmicke.se

Lars-Håkan_E:
180 och senare 835 (med hpl på E22:an)

Idag är det väl bara Flix som tar lokala resenärer där

Eje Larsson:
Det finns ingen skyldighet för vare sig kommun eller region att ordna trafik för gymnasieelever. För kommuner finns en lagstadgad skyldighet att ordna skjuts för grundskolans elever om det anses behövligt med hänsyn till skolvägens längd, trafikfarlighet och liknande omständigheter. Grundskolan är ju en obligatorisk skolform. Dessa skolskjutsregler varierar därför mellan olika kommuner. I vissa regioner, t.ex. Dalarna, har man infört ett gemensamt regelverk. Skolskjuts är dock myndighetsutövning och det yttersta ansvaret ligger därför alltid hos respektive kommun. Men man kan ge uppdraget till den Regionala kollektivtrafikmyndigheten att planera trafiken med gällande regelverk som grund. Gymnasiet är fortfarande formellt en frivillig skolform och därför finns inte skyldigheten att ordna skjuts. Oftast får man ett busskort av hemkommunen, eller om det inte finns lämplig kollektivtrafik, ett kontant bidrag som kan variera mellan olika kommuner. Dessa elever betraktas alltså som vuxna.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion