MANopol i Stockholms förorter

Startat av -B8RLE-, 04 februari 2025, 10:12:05 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

-B8RLE-

Efter att Keolis utökade sin beställning för 12E som ersättning för Ebusco, blir antalet nya MAN som sätts i SL-trafik i förorterna från höst 2024 till årsskiftet 2026 att vara minst 494 stycken.
Fördelningen är 185 (135 + 50) st elbussar till Keolis i Råsta/Lunda och 309 st el- och biodieselbussar till Nobina i Söderort, Botkyrka, Nacka och Värmdö.
Jaha, hej?!

Cero

Ja det blir väl närmast totalt MAN-monopol i huvudstaden framöver. Några enstaka Solaris och kanske någon Merca, men i övrigt verkar MAN vara det enda operatörerna velat köpa i flera år. I väntan på kineserna.

Scania verkar i princip lämnat bussmarknaden, iaf när det gäller stads- och linjebussar, och Volvo går väl samma väg. Trist tycker jag men antagligen affärsmässigt korrekt. Med prispressade upphandlingar är det svårt att hålla priserna och därmed lönsamheten på bussar uppe även om ett högre pris skulle kunna motiveras av högre kvalitet och livslängd på produkten. En buss för stadstrafik behöver idag bara hålla kontraktstiden ut, typ åtta år eller så.

- MAN -

Både Volvo och Scania har ju varit totalt hemmablinda och satsat mer eller mindre alla kort på lågentrébussar. Dessa är väldigt ovanliga utanför norden. Det är bara Nederländerna som verkar använda lågentrébussar. Sen valde ju Volvo och Säffle att ta fram en bussmodell (B9SALE) som var helt utdömd redan på ritningarna. Trodde de på allvar att de skulle sälja bra? Nej, både Volvo och Scania har suttit på varsin hög häst och helt missat vad som säljer utanför norden.

Tyvärr blev det inte heller Scania som fick äran att leverera dubbeldäckarna till Berlin. Dock rullar det en hel del Scania låggolvsledvagnar i Berlin.

Cero

Nja, Scania har väl haft hyfsad framgång med Omnicity/Citywide LF i Europa. Bl.a. Berlin som du nämner, men också i Frankrike, England, etc., där de verkar ha fungerat bra. Däremot blev ju Omnicity dödskallemärkt i Sverige efter att de tvingades av SL att introducera modellen som blåbuss innan den var färdigutvecklad och därmed behäftad med stora problem. Svaret blev väl att utveckla Omnilink istället och det kanske gav för stort fokus på den modellen. Det stora problemet som jag uppfattat det är att det är stora upphandlingar med några års mellanrum och däremellan är det tomt i orderboken. Det är svårt att bedriva lönsam verksamhet med de förutsättningarna. Scania förefaller periodvis också haft en ganska kass serviceorganisation för bussar i Sverige vilket i kombination med strulande Omnicity inte direkt leder till ökade affärsmöjligheter.

Tanum97

Citat från: Cero skrivet 04 februari 2025, 14:46:17 PMScania verkar i princip lämnat bussmarknaden, iaf när det gäller stads- och linjebussar, och Volvo går väl samma väg.

Volvo ersätter Ebusco i Örebro.

Trst

Jag tror inte att Volvo än är på väg att lägga ner sin tillverkning av stads- och regionalbussar i och med det nya samarbetet med MCV i Egypten som tagit över tillverkningen av Volvo 7900 och nyligen tagit fram den helt nyutvecklade regionalbussen Volvo 8900 Electric.

Sen om dessa modeller kommer sälja bra i Sverige i framtiden låter jag vara osagt.

Frippe Fribas

Citat från: - MAN - skrivet 04 februari 2025, 16:07:25 PMBåde Volvo och Scania har ju varit totalt hemmablinda och satsat mer eller mindre alla kort på lågentrébussar. Dessa är väldigt ovanliga utanför norden. Det är bara Nederländerna som verkar använda lågentrébussar. Sen valde ju Volvo och Säffle att ta fram en bussmodell (B9SALE) som var helt utdömd redan på ritningarna. Trodde de på allvar att de skulle sälja bra? Nej, både Volvo och Scania har suttit på varsin hög häst och helt missat vad som säljer utanför norden.

...

Nu är du lite väl kritisk tycker jag.

B9S kom till som ett svar på att det inför försöket med trängselavgifter i Stockholm skulle införas 2005.
SL önskade då en lågentreledbuss med motorn placerad framför mittaxeln.
Någon sådan konstruktion fanns inte att köpa från en Svensk tillverkare då (möjligen kan Van Hool ha haft en med DAF-motor vid denna tid).
Lösningen blev då Volvos B9S som sedan såldes över stora delar av Sverige och i viss mån även i andra delar av Norden.
En av anledningarna till att vi har lågentre och inte låggolv i Sverige är att det blir knepigt att få till tillräcklig komfort givet att det ofta är långa linjer med glest mellan hållplatserna och vägarna inte alltid är de bästa.
Fördelen för operatörerna är dessutom att lågentrébussar ofta kan användas även i lättare stadstrafik.
Att som Scania och Volvo då inte satsa på en nisch där de har mindre konkurrens förefaller mig då logiskt.
Problemet idag är istället att det efter Scanias och Volvos timeout från den Svenska marknaden nästan bara finns låggolv att köpa om man vill ha en elbuss.
För att få till något som liknar lågentre bygger man istället upp podestrar på låggolvet i den bakre halvan av bussen.

Ted Selander

Citat från: Frippe Fribas skrivet 14 februari 2025, 21:24:18 PM---
SL önskade då en lågentreledbuss med motorn placerad framför mittaxeln.
Någon sådan konstruktion fanns inte att köpa från en Svensk tillverkare då (möjligen kan Van Hool ha haft en med DAF-motor vid denna tid).
Lösningen blev då Volvos B9S som sedan såldes över stora delar av Sverige och i viss mån även i andra delar av Norden.
---

I vilken utsträckning såldes B9S utanför SL-området? Skulle vara kul att se en lista.

virtual1

Göteborg
Norrköping
Umeå

Inte en jättelista direkt...

B10M

Östergötland hade en hel del B9S också.

IvveRivve004

Just det, och flera av dem togs ju över av Arriva i samband med upprustningen av Tvärbanan 2017.

Trst

Citat från: virtual1 skrivet 15 februari 2025, 08:29:39 AMGöteborg
Norrköping
Umeå

Inte en jättelista direkt...

Regionaltrafiken i Gästrikland har haft B9S lågentré.

Walter

Ja där var det väl en vikariebuss som lånades in från SL trafiken.
En signatur är ett textfält i slutet av ditt inlägg där du kan skriva vad du vill!

Ulf Berlin

#13
Nobina 6464?/Ulf

IvveRivve004

Nej. 6464 var ju en normalgolvsbuss i Dalarna.