En udda skapelse från Schweiz!

Startat av Nico, 12 april 2021, 01:49:18 AM

0 Medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Nico

Satt och kollade igenom några prylar som jag fick hem i veckan. Bland annat var då denna bussmodell med. Den föreställer en FBW/Tüscher B71UH Hochlenker vilket var en relativt avig skapelse som rullade i Zürichs stadstrafik under en ganska kort tid. Ledbussar kom ganska snart vilket dödade Hochlenkern slutgiltigt.

Har inte fått fram så mycket info om originalet (mest det som finns i länkarna längst ned), men tolv st. bussar i en enda serie byggdes 1959 av FBW (Franz Brozincevic i Wetzikon) med kaross från Tüscher. Tanken med den upphöjda förarplatsen var att öka passagerarkapaciteten, vilket delvis uppnåddes då man fick in en längsgående soffa som sträckte sig in under förarplatsen. Konceptet blev dock ingen succé då förarkomforten var usel. Bara att ta sig till och från förarplatsen var ett äventyr... en förare lär ha uttryckt det som att "de behöver inte en förare utan en strategiskt rakad apa som kan passera för människa".

Modellen är i skala 1:87 och handgjord i resin. Den har art.nr 3531 och är tillverkad av VV Model (samma firma som gjorde t.ex. Jecos Scania-Vabis Capitol) och föreställer den museibuss som finns bevarad i Zürich. Har varit på jakt efter ett exemplar i modell ett bra tag. Just denna som jag har gjordes bara i en liten upplaga om ca. 100 st. och utgången sedan länge. Hittade dock till slut en lite udda handlare i Dresden som hade en kvar. Letandet är annars lite av det roliga med att samla modeller.


Lägger med lite länkar till hur de såg/ser ut i skala 1:1...

https://www.bus-bild.de/bild/schweiz~staedte~zurich/152528/tram-museum-zuerich---tag-der.html

https://hrs51.jimdofree.com/tramways-and-buses/historical-tramways-and-buses-all-over-the-world/fbw-hochlenkerbus-239/
»Den stora anledningen till att människan går vilse i tankarna är att det är outforskat territorium.«

Alfred E. Neuman

HJP

****
Märklig skapelse.
En apa skulle nog inte ha några problem att ta sig upp till förarplatsen, men människor bör nog vara lite akrobatiskt lagda  ::)