Författare Ämne: SR: Förslag på CSN-finansiering av CE- och DE-behörigheter  (läst 1081 gånger)

Utloggad Ersa

 • スクールバス運転手
 • Administrator
 • Medlem
 • *****
 • Antal inlägg: 4747
SR: Förslag på CSN-finansiering av CE- och DE-behörigheter
« skrivet: 24 mars 2019, 09:02:30 AM »
Eller snarare kanske man skulle kalla det för att "återinföra"? På 00-talet fanns det ju rätt gott om utbildningar man kunde gå, via Komvux på gymnasieskolor, för att ta CE- och DE-kort, och då med CSN-finasiering. Men detta förslag kanske gäller då man ska ta korten via körskolor?

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7182845

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7174714
« Senast ändrad: 24 mars 2019, 10:56:49 AM av Ersa »

Utloggad tosiaba

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 37
SV: SR: Förslag på CSN-finansiering av CE- och DE-behörigheter
« Svar #1 skrivet: 24 mars 2019, 18:20:21 PM »
Komvux-utbildningar för C och D  finns fortfarande via gymnasieskolor.

CSN-finansieringen lär väl kanske bli nåt liknande för det som finns för körkort idag.

Läs mer hur det fungerar --> https://www.csn.se/bidrag-och-lan/korkortslan.html

Utloggad S Svensson

 • Medlem
 • ****
 • Antal inlägg: 3083
SV: SR: Förslag på CSN-finansiering av CE- och DE-behörigheter
« Svar #2 skrivet: 25 mars 2019, 16:39:19 PM »
Körkort för lastbil och buss var förr om åren vanlig vid de så kallade Arbetsmarknadsutbildningarna. I Borås vet jag att Arbetsförmedlingarna köpte tjänsten från Söderkulla Bilskola. I Göteborg var det vanligt att använda några bilskolor t.ex Folke Anderssons Bilskola AB. De förfogade även över namnet Backa Buss. På några orter fanns det i AMU egen regi utbildning, De hade då egna bussar som ofta var målade i norska flaggans färger. I Göteborg fanns det en CR145 som några gånger kommit på avvägar. Speciell utbildning till lastbils-och bussförare hände i slutet av 80-talet då Volvo Lastvagnar införde arbeten i lag. Då skulle laget vara med och provköra fordonen man byggt. Det blev väldigt många som fick körkort för både Lastvagnar och Bussar.
Det nya är alltså att vederbörande får betala sitt körkort själv. Vad jag hört relativt nyligen så går det fortfarande för Arbetsförmedlingen att betala för ett busskörkort (hösten 2018). Problemen är dock att det måste finnas en arbetsförmedling att prata med och att man har en A-kassa. CSN kan kräva en del också om det införs studiemedel. Personer som redan har höga studiemedel får ännu högre. Kanske borde personen i fråga vänta och försöka få ett tillfälligt arbete och bli kvalificerad för A-kassa.
Förr i tiden betalade trafikföretagen busskort. Man anställde förare och de fick cirka 2 månader på sig att klara busskörkort. Man skulle lova att stanna kvar på arbetet en viss tid. De senare är prövat. GS ansökte hos en länsstyrelse om att en person skulle få körkortet indraget. Man det gick inte göras. Enbart arenden av polisiär karaktär gör att körkort kan dras in. Inte att det är betalt korrekt.